OKRUGLI STO: “PROFESIONALNI I ETIČKI STANDARDI U NOVINARSTVU”

OKRUGLI STO: “PROFESIONALNI I ETIČKI STANDARDI U NOVINARSTVU”

Mediji imaju ogroman uticaj na formiranje javnog mnenja, samim tim bi trebalo da imaju i ako ne veću, ono bar, srazmernu odgovornost. Tako je u teoriji, a kako je u praksi, odgovore su pokušali da daju učesnici okruglog stola: “Profesionalni i etički standardi u srpskom novinarstvu” održanom u Media centru Radio-televizije Vojvodine.

Milada Popović urednica u RTV, Gordana Novaković, generalni sekretar Saveza za štampu, Eržika Pap Reljin, predsednica Društva novinara Vojvodine (UNS), Duško Vukajlović, glavni urednik lista „Objektiv“ i Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u „Politici“  govorili su o razlozima zbog kojih se najčešće grubo krše profesionalni i etički standardi. Prema njihovim rečima, to su grubo zadiranje u privatnost, opšta tabloidizacija medija usled trke za većim tiražima, krađa autorskih tekstova i njihovo objavljivanje na internetu bez ikakve provere.

Na okruglom stolu, kome su prisustvovali i studneti novosadskog Pravnog fakulteta i Visoke poslovne škole strukovnih studija, učenici gimnazije “Svetozar Marković” koji prave list “Gimnazijalac”, predvođeni direktorkomTatjanom Vukadinovići čulo se i da uprkos postojanju dobrog Zakona o javnom informisanju i medijima i još boljeg Kodeksa novinara Srbije, odgovornost svakog pojedinca, pre svega glavnog urednika, na kraju odlučuje: tiraž ili moral.

Okrugli sto je organizovalo Udruženje Red press uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama.