Prva Konferencija o inovativnom preduzetništvu i novim tehnologijama

Prva Konferencija o inovativnom preduzetništvu i novim tehnologijama

Prva Konferencija o inovativnom preduzetništvu i novim tehnologijama, održana je 1. marta u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Konferenciju su otvorili g-din dr Nenad Popović,  ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, g-đa Gordana Danilović Grković, v.d. direktora Naučno tehnološkog parka Beograd, g-din Vladimir Đorđević, generalni direktor Visa za Jugoistočnu Evropu.

Ministar Popović istakao je da je u ovoj godini izdvojeno pet puta više sredstava za inovacije nego u 2017. godini, i  naveo je da su mladi inovatori nosioci budućeg ekonomskog razvoja Srbije, kao i da će Vlada Srbije pomoći u tome da mladi inženjeri mogu u adekvatnom ambijentu da pretvaraju svoje inovacione ideje u proizvode koji treba da budu usmereni ka boljem životu svakog građanina, ka većim platama, a time i većim penzijama. Ministar Popović je dodao i da će Vlada republike Srbije već od ovog meseca početi sa objavljivanjem konkursa za inovacije.

Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije VISA za jugoistočnu Evropu, kao stalan partner Konferencija o preduzetništvu, poručio je da je sada veoma lako da se neko istakne kada je u pitanju tehnologija, ali da je neophodna odgovarajuća podrška, i da će Visa nastaviti da podržava mala i srednja preduzeća kako bi se ona razvijala i širila na globalno tržište.

Zaključci Konferencije o inovativnom preduzetništvu i novim tehnologijama su:

  • Država poslednjih godina prepoznala je značaj i potencijal inovativnog preduzetništva i da će u podsticaj uložiti pet puta više novca.
  • Takođe, neophodno je da se stvori klima da ideje koje mladi ljudi imaju prepoznaju domaći privrednici kako bi profit ostao u zemlji, a potrebno je i više hrabrosti, podrška čitavog sistema i reforma sistema obrazovanja.
  • Značajna sredstva Vlade Srbije biće usmerena u razvoj ženskog inovacionog preduzetništva, ali i u promociju i popularizaciju inovacija i preduzetničke kulture.